Søk

Hvorfor jobbe sentrert - smerter i hånd, arm og skulder?

Vi erfarer at den som jobber sentrert med tilpasset utstyr blir mer produktiv. Det er dessverre slik at lidelse med smerter og sårhet i armer og skuldre må til, før de fleste selv får oppleve alle gevinstene med å jobbe sentrert. Mer enn halvparten av yrkesaktive har opplevd musesmerter som et resultat av arbeid foran datamaskinen. Det også påvist at mas og stress kan forverre musesmerter, som vanligvis viser seg gjennom smerter eller ubehag i nakke, skuldre, armer og hender. Det er ikke bare i Norge at musesmerter er et problem. Musesmerter påvirker arbeidsinnsatsen til millioner av mennesker rundt om i verden. Belastningsskader som oppstår i forbindelse med dårlige arbeidsstillinger og gjentatte bevegelser, omtales ofte som RSI.

Hva er RSI? RSI er en forkortelse for Repetitive Strain Injury - oversatt til norsk betyr det belastningsskader eller gjentatte og ensidige bevegelser - og er et generelt begrep som brukes for å beskrive smerten som føles i muskler, leddbånd, nerver og sener forårsaket av gjentatte bevegelser og overanstrengelse. Tilstanden rammer for det meste underarmer, albuer, håndledd, hender, nakke og skuldre, og er en kjent arbeidsrelatert lidelse. På norsk brukes også begrepet musearm når vi snakker om Repetitive Strain Injury.

Musearm? Hvis du jobber med en tradisjonell mus, holder du underarmen og håndleddet i en unaturlig stilling som forårsaker overstrekk og vridd i håndleddet. Samtidig gjentar du de samme bevegelsene om og om igjen og derved overbelaster du muskler og leddbånd i hånden. Symptomene på musearm varierer fra milde til alvorlige og inkluderer ofte en eller flere av disse følelsene: smerter, sårhet, stivhet, dunking, prikking, følelsesløshet, svakhet og krampe.

Hvorfor får du belastningsskader? RSI kommer av overbelastning av muskler og sener i overkroppen. Flere ting kan øke risikoen for RSI heriblant: gjentatte bevegelser, dårlige eller ubekvemme arbeidsstillinger, kalde temperaturer, vibrasjonsutstyr og stress. Oppgaver som involverer gjentatte bevegelser kan føre til RSI. F.eks. arbeid ved samlebånd, i kassa på butikken eller på en datamaskin.

Slik forebygger du musearm og belastningsskader. Leger anbefaler at du sitter maks fire timer foran datamaskinen daglig. Langt de fleste overskrider denne grensen, og derfor er det viktig å fokusere på hvordan du kan forebygge belastningsskader. I den forbindelse er variasjon en viktig faktor - akkurat som ergonomisk korrekt arbeidsutstyr spiller en stor rolle hvis vi skal bekjempe musearm og belastningsskader.For å få bukt med tilbakevendende eller kroniske smerter må arbeidsplassen vår være organisert slik at den passer til deg. Det er viktig at du har mulighet for variasjon og bevegelse i det ellers stillesittende arbeidet med mus. Å endre holdning eller bevege seg i fem minutter for hver time er en av de beste måtene å forebygge belastningsskader.

Variasjon er et av de beste tipsene. Vær bevist på arbeidsstillingen din, og varier den ofte. Det er bedre å variere mellom ti dårlige arbeidsstillinger, enn å sitte i den samme gode stillingen hele dagen. «Din beste arbeidsstilling er den neste» Hvis du har et hev-og-senk-skrivebord, så husk å bruke det. Reis deg og stå litt i løpet av dagen. Varier gjerne innstillinger på stolen din også med jevne mellomrom.

Ta små pauser fra datamaskinen. Ingen bør sitte foran skjermen i mer enn 1-2 timer om gangen. Stå opp og gå rundt. Gjør strekkøvelser et par ganger daglig. Sørg for å sitte godt tilbake i stolen og fjern hendene dine fra tastaturet i et minutt eller to. Det er mange muligheter for variasjon. Alt du trenger er å sette av noen minutter og komme deg bort fra kontorstolen og pulten din.

Ergonomisk arbeidsutstyr som forebygger belastningsskader. For å unngå belastningsskader er det viktig at du organiserer arbeidsplassen din på en måte som passer deg godt. Mange har allerede fornuftige arbeidsverktøy som et hev-og-senk-skrivebord og en god stol som kan justeres. Men det er like viktig å skaffe seg ergonomisk korrekt datautstyr, for eksempel en sentrert mus som sikrer variasjon og belaster kroppen din mindre enn en tradisjonell mus.

Fysioterapeut Stuart Nottingham har i sammarbeid med Contour Design Nordic har laget denne serien med beskrivende videoer:

The Traditional Mouse

 Your Zone of Work

Overgripping The Mouse

Taking Breaks

Why Choose The RollerMouse

 

Innholdet her (Hvorfor jobbe sentrert - smerter i armer og skuldre?) er hovedsaklig hentet og inspirert fra Contour Design Norge - OfficeAid er en Contour Design Premium Partner.

Filters
Sort
display