Søk

Hvorfor godt lys?

Vi påvirkes av lys. Vi behøver lys for mer enn bare det å se. Kroppen vår er ikke ulik fra urmennesket, og vi mennesker er genetisk programert til å være dagtidsorientert. I lyse på dagtid maksimerer vi våre kognitive og fysologiske evner, det er da vi er "på". Om natten derimot reparerer vi celler, vokser og henter oss inn igjen.

De siste hundre årene har vi hatt elektrisk lys til å utføre våre oppgaver innomhus, og da også når det passer oss. Her på den nordlige halvkule reiser vi i vinterhalvåret gjerne til jobb før det blir lyst, og det er allerede mørket igjen før vi er på vei hjem. Det sier seg selv at det lyset vi har inne på arbeidsplassen i dag, ikke kan konkurrere med sol og blå himmel. Påvirkningen fra dagslyset som skifter fra varmt til kaldt, og til varmt lys igjen i løpet av en dag er også vanskelig å erstatte fullt ut.

De fleste opplever at de behøver tilstrekkelig godt lys for å utføre oppgavene sine effektivt. Vi opplever også at det å jobbe foran en PC-skjerm som gir masse blått lys, er anstrengende hvis det ikke er godt opplyst rundt skjermen. Vi blir faktisk litt blendet av lyset fra skjermen, og pupillen vår må hele tiden justerer seg etter mørkere omgivelser og lyssterke skjermer. Dette kan gi ubehagelige spenninger og kanskje hodepine hos noen. Har du en god arbeidslampe, altså en lampe som gir mye sterkt og hvitt lys på din arbeidsplass?

Forskning viser at lys og lysets intensitet og fargesammensetning stimulerer og påvirker oss i stor grad. Det påvirker humør og aktivitetsnivå. Det påvirker om vi er opplagte eller trøtte. Kortversjonen er at vi skal ha masse kaldt blått lys, som ute midt på dagen, når vi skal være opplagte å jobbe. På kvelden derimot vil kroppen ha varmt lys for å stimulere søvnhormonet melatonin, slik at kroppen gjør seg klar for en god natts søvn. 

Forskning viser at riktig lys har betydlig effekt på produktiviteten. Kontorarbeidere presterer opptil 12 % bedre. Produksjonsarbeidere og håndtverkere får opptil 18 % høyere poduktivitet. Studenters eksamensresultater forbedres med hele 14 %! I tillegg viser forskning at salget i butikker øker med 25 % ved rett lyssetting - så ja, vi blir påvirket.

Våre lamper vektlegger i hovedsak sterkt og blåhvitt lys, slik at du er best mulig skikket til å utføre dine arbeidsoppgaver effektivt og med så liten belastning som mulig. Luctra-bordlampene våre ivaretar i tillegg ditt behov for varmere lys som er godt for deg om morgenen og om ettermiddagen, og de dagene hvor det bare passer seg mye bedre med et mykere lys.

Vi greier nok ikke å erstatte din kropps behov for det dagslyset som er ute mens du er inne på jobb, men de siste årene har vi kommet veldig mye lenger ved hjelp av LED lys, og ny teknologi. Godt lys påvirker deg positivt i mye større grad enn du tror. En lettere måte å få en god dag på kontoret tror jeg ikke finnes. Det krever ikke mer av deg, enn at du skrur på den gode bordlampen din.

Filters
Sort
display