Søk
RSS

Blogginnlegg av 2021 august

Bare litt vondt i armen

Bare litt vondt i armen?

 

AV: Tevje Samodee | 19.08.2021 | 4 minutter lesing + 5 minutter video

 

Da bør du lese litt her om hva som kan være grunnen, og hva du bør gjøre for å bli kvitt smertene. Har du hatt vondt i armen en stund, har du sikkert lest deg opp på musearm allerede, og da er nok dette bare en lett repetisjon. Har du skikkelig vondt og ikke har tatt noen grep, så bør du ta kontakt med en fagperson snarest, for dette går ikke over av seg selv.

 

Vondt? 

Smerter er kroppens alarmsystem som varsler at den påvirkningen kroppen din utsettes for kan være skadelig. Har du vondt i skulder, overarm men kanskje spesielt underarm? Da er det sannsynlig at du har eller er på vei til å få musearm, også omtalt som tennis- og golfalbue. Det er ikke slik at du trenger å verken ha spilt tennis, golf eller jobbet med datamus for å få musearm, men overbelastning av senene og senefester i armen over kort eller lang tid gir musearm. Altså du bruker senene dine mer enn de tåler. En dags overdreven belastning kan være nok til at smerten setter seg. En dags hvile derimot er ikke nok til at du blir bra igjen. Grunnen er at du ikke kan hvile deg til å tåle belastningen. Du må altså trene opp og styrke den vonde senen og de irritable senefestene til å tåle belastningen, eller du må endre belastningen til det du tåler. En kombinasjon er selvsagt å anbefale. Å styrke sener og fester tar tid, så fortsette som før er i hvert fall ikke en løsning, om du forventer at det skal bli bra.

Det handler om å ta enkle men tilstrekkelige grep, som gjør at du kan fortsette med både det du må gjøre, og det du liker å gjøre. Noen mirakelkur finnes ikke, så her er det deg det står på. Det er kontorergonomi vi jobber med, så jeg slipper tak i golf- og tennisalbue, selv om dette i og for seg er samme greia.

 

Musearm kan unngås, lindres, reverseres og leges. Det er jo ikke slik at alle har musearm, men det er overaskende mange som har litt vondt hele tiden.  

 

Forebygging 

Det lureste er å unngå overbelastning i første omgang. Det får du enklest til ved variasjon i arbeidsstilling og dine arbeidsverktøy. Vi ergonomer sier alltid «din beste arbeidsstilling, ja det er din neste», og det er det mye sant i. På hjemmekontorer det lett å se for seg at feilbelastning og overbelastning går hånd i hånd. Sørg for at du har flere gode arbeidsstillinger, hvor enn du jobber. En god arbeidsstilling, det er en stilling hvor du kan utføre oppgavene dine uten mye statisk muskelbruk. Nei, det er ikke bare å ligge på sofaen med en i laptop fanget, selv om dette absolutt kan være en av dine mange arbeidsstillinger i løpet av en dag. Hyppige pauser fra statisk tastatur og musebruk er virkningsfullt.

 

 

 

Trening på kontoret

Det er også mange som har god effekt av trening i form av styrking av muskler, sener og fester. En treningsstrikk med tilhørende øvelser er et godt verktøy.

 

Behandling

Har du utviklet store smerter i armen bør du søke behandling. De fleste fysioterapeuter, naprapater, osteopater og kiropraktorer har god kunnskap om musearm, og har alle sine løsninger, som kan være rett for deg. De vil uansett råde deg til å endre dine vaner, og oppfordre deg til å ta i bruk bedre ergonomisk utstyr, slik at du ikke fortsetter som før, med det som har gitt eller medvirket til musearm.

 

Virkemidler

De aller fleste som velger å forbedre sin kontorarbeidsplass og utstyret de bruker, opplever en helt ny og smertefri hverdag. Mange synes det å stå og jobbe, ved et arbeidsbord i rett høyde, gir rom for variasjon og lavere skuldre. Får de i tillegg hevet skjermen så får de også nakken en nøytral posisjon. De fleste synes også det er godt å få hvilt underarmene på en underarmstøtte. Og et godt og passe romslig ergonomisk tastatur er også med på å minske statiske stillinger. Noen har god effekt av en god enhåndsmus. Det som uansett treffer best er etter vår erfaring å anskaffe seg en moderne midtstilt mus. En god midtstilt mus gjør at du bruker begge hender, og samspillet mellom fingre som løper på tastatur og som flytter musepekeren skjer uanstrengt. En tradisjonell mus gjør jo at du stadig må slippe tastaturet for å betjene musen. Blir det mye klikking og finjustering, blir det statisk arbeide i en uvanlig stilling for hele armen. Etter noen dagers tilvenning vil du også oppleve at du jobber mer effektivt med en midtstilt mus.

Det viktigste er uansett og gjøre noen endringer.

 

Insanity Is Doing the Same Thing Over and Over Again

and Expecting Different Results

Albert Einstein

SITT MINDRE. GJØR MER.

En inaktiv hverdag har stor innvirkning på forventet levetid og livskvalitet.

 

AV: Mads Bay | 06.08.2021 | 4 minutter lesing

 

Akkurat nå er tiden rett for å ta grep som gjør at du får gjort mer. Er du på hjemmekontor nå, er sjansen stor for at du fremover vil ha en hybridkontor løsning. Hjemmekontor er behagelig og det er lettvint. Kanskje litt for behagelig for mange? Ikke må jeg gå til jobben, til toget, til bilen, gå trapper eller gå til lunsj. Resultatet blir for lite aktivitet, og det bringer som du vet ikke noe godt ved seg. Det er mange kropper som sitter for mye på kontoret også, så de fleste har noe å gå på.  

 

En inaktiv hverdag har stor innvirkning på forventet levetid og livskvalitet. Det høres dramatisk ut kanskje, men her er det konsensus i forskermiljøene. Inaktivitet gir signifikant negativt utslag når det gjelder utvikling av muskel og skjelettplager i rygg, nakke og skuldre. Ikke like kjent er at aktivitet forebygger en rekke plager og sykdommer, som fordøyelsesplager, diabetes, noen typer kreft, fedme, hjerte og karsykdommer, og ikke minst depresjon.

 

Det merkelige er at bare en av ti som har hev-senkbord, bruker det aktivt. Er det uvitenhet eller latskap?

 

Hva kan vi gjøre med dette?

Plagene som nevnes vil de færreste ha hvis de kan velge. De gode nyhetene er at det mulig å gjøre noe med mengden inaktivitet. Det er ganske lett også, men det krever at man faktisk ønsker å endre noe. Gevinsten er stor, og dersom man bestemmer seg og tar grep, vil man oftest merke endring fort. Gå en tur i løpet av arbeidsdagen. Det gir bedre blodsirkulasjon, bedre oksygenopptak, styrker muskulaturen og gir også en stor mental verdi. Vi «rydder opp» i hodet når vi beveger oss. Ta trappen når du kan. Har du et hev-senkbord, bruk det! Dette verktøyet et hev senk bord er, har et enormt potensiale for å skape bevegelse og variasjon i din hverdag. Det merkelige er at bare en av ti som har hev-senkbord, bruker det aktivt. Er det uvitenhet eller latskap? Hva skjer om vi bruker bordet, og står to timer hver dag.Du reduserer risikoen for plagene nevnt tidligere. Du bedrer blodsirkulasjon og oksygenopptaket til hjernen, og det gjør deg mer effektiv. Du blir garantert mer opplagt, og da spesielt på tider du ofte kjenner deg flat, som f.eks. etter lunsj. Fordøyelsen bedres, og det er en vesentlig del av hvordan kroppen har det. Bonusen er at du trener mens du jobber! Ja, faktisk, det er god trening å stå. En engelsk undersøkelse viser at to timer stående arbeid pr dag tilsvarer mellom fem og åtte maraton på et år! Forbrenningen din øker radikalt når vi reiser oss. Menneskekroppen er helt lik i dag som for ti tusen år siden. Den er laget for å spare energi for at vi ikke skal sulte i hjel. Når vi setter oss ned, da stopper forbrenningen av fett helt opp.

 

Hvordan kommer jeg i gang, og hvor mye skal jeg stå?

Vi er alle forskjellige og vi har forskjellig utgangspunkt. Det er uansett lurt å begynne litt forsiktig, for deretter å øke om man ønsker det. Helt konkret er følgende en god start.

På hjemmekontoret:

Start dagen med en gåtur i nærområdet hjemme. Når du så kommer frem til hjemmekontoret for dagens oppgaver, start dagen med en liten time ståing. Kjøkkenbenken kan være et egnet sted å stå og jobbe, og er den opptatt er strykebrettet en løsning, om du da ikke har skaffet deg et ståbord hjemme allerede? Når det er tid for lunsj, er det det selvsagt fint om du tar deg tid til en liten tur ut rundt kvartalet for frisk luft og litt dagslys. Husk så at den neste timen med ståing er det ypperlig å ta rett etter lunsjen. Når arbeidsdagen så er over er det en fin markering å ta en tur ut igjen for å «gå hjem fra jobben». Ja det høres banalt ut men har du prøvd? Jeg lover, det vil gjøre at du legger igjen jobben der den hører hjemme – nettopp på jobben.

På kontoret:

Kjør bordet opp når du går hjem fra jobb. Da minner du deg selv på at, «ja! Jeg skulle stå litt». Stå gjerne en time før du kjører bordet ned. Kjør bordet opp igjen før du går til lunsj. Da husker du å bli stående når du kommer tilbake fra lunsj. Fordøyelsen får nå god hjelp til å gjøre maten om til energi. Klarer du en time vil du også oppleve å unngå trøttheten som ofte slår til en liten stund etter lunsj.

 

Hva nå?

Alle endringer forutsetter at vi forandrer på noe, og at vi ønsker endringen. Her er det enkelt å gjøre en stor endring i eget liv. Sørg for at du går en tur hver dag. Bruk dine tilpassede løsninger hjemme, og bruk hev-senkbordet på jobben. Start i dag, og lykke til.

 

Filters
Sort
display